Att fotografera

eva lindberg - konst & Poesi 

Copyright © Eva Lindberg 2015 - 2019


Att fotografera


Mitt intresse för att fotografera kan jag ha ärvt av min mamma. Under min barndom var det hon som stod bakom kameran. Bilden av mig i ett års åldern framför vårt hus är ett sådant tillfälle. Mamma uppmanade mig att komma med ut. Hoppa i stövlarna bara, sa hon. Jag minns min förvåning, skulle jag få gå ut i vintern, utan jacka på? Och mössa? Mamma var i vanliga fall så noga med det, att man skulle klä sig varmt.

De grå stövlarna stod i farstun och jag fick hjälp med dem, sedan gick vi ut på gården och mamma tog fotot. Jo, jag minns tillfället.


Det var en lycka när jag fick min första kamera i tio års åldern och fick fotografera mina egna bilder. Snart förstod jag vikten av att hushålla med dem, filmerna var dyra att framkalla och jag fick därför tvunget välja motiven med omsorg.


Utvecklingen har gått framåt sedan dess. Att fotografera och redigera bilder är så enkelt idag. Men den förväntan på att se det färdiga resultatet av en bild är densamma. Och ibland anser jag att jag lyckas och ibland inte.

En underbar klar och solig höst var det, men mammas blommor grät tillsammans med mig i hennes trädgård.