inspiration

eva lindberg - konst & Poesi 

Copyright © Eva Lindberg 2015 - 2019

En akvarell av Rita Rapp Lennmor, daterad år 1976

En akvarell/tusch av mig från år 2012.

Jag som liten, i min skog. Där väcktes fantasin, poesin och fascinationen för det levande, för väder och vind, småkryp och växter.

Barnen, kärlek, vänskap, relationer och möten, att måla underfundigt - det inspirerar!

Liksom musik, film, litteratur, poesi och konst - det som väcker min nyfikenhet och fascination. Vardag -helg - livet.


Att bli berörd. Att uppleva magi. Att filosofera.

Therese och Mathias som målar tillsammans (2000). "Vi är ett litet mirakel i ett stort universum", akryl på trä av mig, år 2012. Akvarell av mig från år 2006, underfundig.

Poesi


Tycker om orden, att måla med dem, att filosofera. Få orden att länkas ihop till reflektioner i meningar, i rörelse. Ord om vardag, om vänskap, om styrka och svaghet, om tid och utmaningar. Om jag kan beröra med min poesi, med mina dikter och texter så är det till glädje för mig.


"Ge barnen vingar" skrev jag i början av 2000. Jag har diktat sedan barnsben, men det var först med den här dikten som jag även visade min poesi, jämte mitt målande. Jag minns hur mina texter togs emot, med värme och någon rördes till tårar.


Det inspirerar mig till att skriva, att beröra, att mina ord berör.


 INSPIRATION


Vi var fem i den familj som var min, där jag fostrades och grundlade idéer om det här med att leva. Mina föräldrar, mina två systrar och så jag.

Alla konstnärliga på sina egna vis, inom textil och sömnad, snickeri, sång, musik och drama, teckning och akvarellmålning.

Min mamma var utbildad idrottslärare så det föll sig naturligt att även rörelse i olika former ingick i vår fostran. Mina föräldrar ägde tillsammans också en stor kärlek för naturen och den känslan kom de att överföra på oss, mig och mina systrar.


På bilden ses jag stå i mitten av systrarna, och pappa bakom. Mamma tog kortet. Skridskor på, och så konststycket att ta sig fram på dem och isen. Pappa hade anlagt dammen vi åkte på, sommaren innan, ett stenkast från vår gård.

I bakgrunden - Rita Rapp Lennmors sommarhus, en konstnärinna från Stockholm, tillika vår granne om somrarna. Hon fascinerade mig tidigt med sitt konstnärsskap och sin goda personlighet. Hon målade fantasifullt och trolskt. Hos henne lärde jag mig inspirerat grunderna i konsten att måla.